Professionalista, wat is jouw favoriete rol?

Als ondernemende vrouw heb je ergens kennis van. Hoop ik. Je weet meer dan gemiddeld van één of meer onderwerpen. En die kennis kun je inzetten op verschillende manieren. Bij Professionalista onderscheiden we er vijf:

1. Je kunt het werk doen voor de klant, hij of zij besteedt het uit aan jou om ie het niet zelf kan of wil doen of er geen tijd voor heeft. Jij ontzorgt de klant, jij voert het uit. Je output zijn concrete resultaten, uitgevoerde taken. Dat is de rol “hands-on”.

2. Je kunt er over doceren, trainen, zodat de klant het ook leert. Nooit direct op jouw niveau natuurlijk, vaak geef je als expert beginnerstrainingen. Jij wordt ingehuurd voor een training of cursus, off-line of on-line. De klant wil jou vanwege je kennis, ervaring en persoonlijkheid. Je output is een uitgevoerde training of cursus en tevreden deelnemers. Dat is de rol “trainer/docent”.

3. Je kunt de klant ook begeleiden in het zelf doen of in de ontwikkeling er naar toe. Je staat als het ware naast de klant en coacht. Of het nou gaat over spreken in het openbaar, onderhandelen en omgaan met rouw. Je luistert, stelt vragen en verpakt je kennis in aanwijzingen en motiverende zetjes. Je output is niet tastbaar. Dat is de rol “coach”.

4. Soms wil een klant advies over iets. Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Wil je me adviseren? Dan wordt jouw kennis en ervaring en jouw persoonlijkheid ingezet als consultant of adviseur. Jij hebt het vaak eerder gedaan en je kunt overzien wat er allemaal bij komt kijken. Je output is mondeling of schriftelijk. Dat is de rol “adviseur”.

5. Als je een goede spreker bent en graag op het podium staat, kun je je laten inhuren als spreker. Over jouw onderwerp. Voor kleine of grote groepen, maatwerk of altijd je standaard-lezing. Vaak ingebed in andere sprekers op een event, soms alleen jouw lezing. Je output is mondeling en het resultaat is een zaal vol tevreden toehoorders. Dat is de rol “spreker”. Alle rollen kun je invullen bij je profiel op Professionalista. Wees wel realistisch en zorg dat de rollen ook terug te vinden zijn op je site. Zoekers zullen meestal van je profiel op Professionalista naar jouw site gaan en willen dan congruente informatie zien.

Ellen Pichotte
Ellen Pichotte

Leave a reply