Interview Professionalista Saskia van der Elst

 

Saskia van der Elst, eigenaar van De Toneeljuf. Een uitspraak van Saskia: Je kunt alleen groeien vanuit ontspanning. Laat de Toneeljuf je helpen jezelf te herontdekken. Leer deze Professionalista kennen!

Naam: Saskia van der Elst
Bedrijfsnaam: De Toneeljuf

Leer Saskia echt kennen in 9 antwoorden:

  1. Omschrijf in maximaal 50 woorden jouw bedrijf

De Toneeljuf laat mensen zichzelf herontdekken. Ik gebruik daar improvisatietheater voor.  Spelplezier en vrijheid zijn de belangrijkste uitgangspunten. Je kunt immers alleen groeien vanuit ontspanning. Spelen staat gelijk aan verbinding, plezier en vertrouwen. Het is confronterend en grappig tegelijkertijd. Ik ben een kei in mensen in dat proces begeleiden. 

  1. Hoe lang ben je ondernemer en wat heb je gedaan voordat je startte als ondernemer?

Mijn bedrijf bestaat 8 jaar. Daarvoor werkte ik zo’n 12 jaar bij een kindertheater als docent/regisseur. Ook werk ik al 13 jaar in een kinderboekwinkel. 

  1. Wat was jouw reden om als zelfstandiger te starten?

Ik wilde werken vanuit mijn eigen ideeën en in mijn eigen tijd. Naast een druk gezin wat veel aandacht nodig had, wilde ik graag mijn lievelingswerk kunnen doen. Alleen wel op mijn eigen voorwaarden. 

  1. Wat maakt jouw bedrijf uniek?

Ik zelf maak mijn bedrijf uniek. De manier waarop ik mijn talenten combineer met toneelspelen zorgt voor een uniek aanbod. Ik werk al 25 jaar met improvisatietheater. Daarbinnen heb ik mijn eigen methode ontwikkeld ‘Toneel om te groeien’. Ik leer mensen niet zozeer goed spelen, ik leer ze spelen goed te gebruiken. 

  1. Wat vind je lastig in het ondernemen EN wat vind je het leukste aan het ondernemerschap?

Ik vind de eenzaamheid soms wel lastig. Alles zelf bedenken en uitvoeren. Ook steeds zorgen dat je dingen ook echt doet en doorzet terwijl er niemand is die dat van je eist. 

Het leukst vind ik de vrijheid die ik heb om mijn bedrijf helemaal naar mijn hand te zetten. En dat dan op zo’n manier te doen dat ik er anderen mee vooruit help. 

  1. Wat zou je bij de start van jouw bedrijf anders hebben gedaan met je kennis van nu?

Ik zou veel minder lang onzeker zijn geweest over mezelf op de kaart zetten. In het begin vond ik alles eng en was ik bang dat ik niet goed genoeg zou zijn. Of niet origineel genoeg. Daar heb ik achteraf gezien lang over gedaan. Nu vind ik het niet meer dan logisch om mezelf te laten zien en me uit te spreken over wat ik doe. Je kunt natuurlijk geen succesvol bedrijf hebben als niemand je kan vinden. 

  1. Waar wil jij over 2 jaar en over 5 jaar staan?

Over 2 jaar wil ik De Toneeljuf School hebben staan. Gevuld met diverse ‘Toneel om te groeien’ programma’s. Het is nu alleen nog de basiscursus, daar komen nog twee cursussen bij ter verdieping en vermaak.

Over 5 jaar wil ik andere docenten les geven over mijn manier van les geven. Zodat ‘Toneel om te groeien’ door andere mensen op andere manieren gegeven kan worden. Misschien schrijf ik er wel een boek over wat tegen die tijd uitgegeven wordt.

  1. Hoe integreer jij jouw bedrijf in jouw dagelijkse dag?

Ik werk nu vanuit huis. Dat is niet altijd handig omdat mijn gezin in en uit loopt en ik ook altijd thuisdingen tussendoor doe. Dat lijkt af en toe een nadeel, maar ik vind het ook een voordeel. Het maakt dat aan mijn bedrijf werken eigenlijk altijd makkelijk kan. Ik maak er wel steeds vaker bewust tijd en ruimte voor zodat de andere dingen niet steeds voordringen. 

  1. Wat is jouw GOUDEN TIP voor andere vrouwelijke ondernemers?

Doe het. Wat je ook denkt, ga het doen. Het is zo’n prachtige leerschool. Je mag doen waar je goed in bent en waar je van houdt op jouw manier. Voel ook vooral goed wat jouw manier is en probeer je niet te veel te voegen naar waar je veel van ziet. Jij bent uniek. Er is er maar 1 zoals jij. In actie komen is het belangrijkste wat je te doen hebt. Daarna volgt vanzelf de volgende stap en de volgende en op een dag ben je niet meer bang. 

Profiel van Saskia / De Toneeljuf klik hier
Instagram Account klik hier
Website klik hier

 

Ellen Pichotte
Ellen Pichotte

Leave a reply