GastBlog Professionalista Saskia van der Elst – Ondernemen is ‘Serious Business’
Naam: Saskia van der Elst
Bedrijfsnaam: De ToneelJuf

Ondernemen is ‘Serious Business’

Toen ik begon als ondernemer was ik onwijs onzeker. Ik vond van alles eng en was gruwelijk bang om door de mand te vallen. Er bleek zelfs een naam te bestaan voor die aandoening het ‘impostersyndroom’.
Dus wat deed ik? Ik probeerde zo onzichtbaar mogelijk te zijn. Ja echt. Ik hoopte van harte dat niemand mij zou vragen om iets voor ze te doen. Voor de duidelijkheid, mijn bedrijf heet De Toneeljuf. Mijn werk is toneelspelen. En toch probeerde ik zo min mogelijk in beeld te komen.
Als ondernemer had ik podiumvrees.

Dat dat niet echt een werkbare situatie was had ik al snel door. Maar hoe moest ik mezelf door dit proces slepen?
In de beginjaren hield ik het klein. Deed maandelijks VoorleesTheater en gaf ik naschoolse cursussen. Ik had mijn gezin om mij achter te verschuilen. Vier kinderen in de basisschoolleeftijd, met als extraatje de samengesteld gezin complicaties, die maakte dat ik daar mee wegkwam. Voor de buitenwereld dan, want van binnen gebeurde iets anders.

Het gefluister van mijn hart werd steeds luider. Ik wilde meer met mijn talenten, met mijn visie, met mijn ervaring.
Mijn specialisatie is improvisatietheater. Een spannende manier van toneelspelen waarbij je in het moment de invulling van de scene verzint. Tijdens het spelen zag ik dat faalangst een belangrijke factor is. Niet alleen bij mij maar bij heel veel mensen.
Onzekerheid, angst voor afwijzing, niet perfect genoeg zijn en controle willen houden zijn allemaal manieren om je niet te hoeven ontwikkelen. Het zijn gemene stemmen die jou op je plek houden. Daar wilde ik mee aan de slag.

Eigen duiveltjes en dansen met je monsters
Ik verdiepte mij in faalangst. Ik onderzocht hoe spelen kan helpen om je vrijer te voelen.
Ik leerde dat iedereen z’n eigen duiveltjes voedt door naar ze te luisteren. Ik ontdekte dat er diverse manieren zijn om anders met die duiveltjes om te gaan.
Spelen is zo’n manier. En binnen spel zijn er weer talloze mogelijkheden om te leren ‘dansen’ met je monsters.
Door spelen kun je oefenen. Door te oefenen word je steeds een beetje beter in iets. Je geeft jezelf toestemming om niet aan een bepaald ideaalbeeld te willen voldoen, maar om te genieten van de weg. Dat is niet gelijk makkelijk. Het is wennen om geen enorme resultaten van jezelf te eisen. Het voelt raar om spelletjes te doen die bedoeld zijn om fouten te maken en daarom te lachen. Je hersenen raken in het begin echt in de war.
Gaandeweg word je beter in het niet goed doen en ga je steeds meer en harder lachen om jezelf en met anderen. Je raakt bevrijd.

Mijn wens
Dit wens ik elke ondernemer. De vrijheid voelen om te gaan staan voor wie jij bent en wat jij jouw klanten te bieden hebt.
In ondernemersland ligt de focus soms op je ‘Unique Selling Point’. Ondernemers die bang zijn om zichzelf te laten zien verschuilen zich nog achter logo’s, een website, een funnel, de juiste teksten en getallen.
Ondertussen hebben de innerlijke duivels vrij spel. Het enige echt unieke aan je bedrijf ben je zelf. Jij doet dingen op jouw manier en daarom komen mensen bij jou. Zou het niet heerlijk zijn als je dat zelf ook zo kunt voelen? Wordt een spelende ondernemer. Moet je zien hoe je dan precies de klanten aan gaat trekken die bij jou horen. Stap uit je eigen schaduw en leer hoe je je podium kunt pakken op een manier die bij jou past.

Ik
Om mijn eigen verhaal af te maken, na een hoop geploeter en gezoek ben ik inmiddels superblij dat ik ondernemer ben. Ik geef les aan volwassenen. Ik heb mijn eigen methode ontwikkeld ‘Toneel om te groeien’.
Hierin staat speelplezier voorop, omdat ik geloof dat je alleen vanuit ontspanning en plezier kunt groeien. Ik help mensen om op speelse wijze weer in contact te komen met zichzelf. Los van wat ze denken dat moet of hoort.
Je bent namelijk al helemaal goed gelukt. De kunst is om daar (weer) in te gaan geloven

Profiel Saskia / de Toneeljuf: klik hier
Website: klik hier
Instagram:  klik hier

Ellen Pichotte
Ellen Pichotte

Leave a reply