Gastblog Professionalista Sanneke Heij -Vijf goede redenen (en meer) om een vakvrouw in te huren als je je tuin wilt aanpakken.
Naam: Sanneke Heij
Bedrijf: STHY interieur en tuin

Vijf goede redenen (en meer) om een vakvrouw in te huren als je je tuin wilt aanpakken. 

De aller-, aller-, allerbelangrijkste reden is dat een vakvrouw ervoor kan zorgen dat je het hele jaar vrolijk wordt van je tuin en er met een big smile naar kijkt, in werkt, in zit enz. enz.

Natuurlijk zijn er zat redenen te verzinnen om het niet te doen, bijvoorbeeld:

  • je vindt het gewoon leuk om te doen en je hebt groene vingers;
  • je weet nog niet of je het leuk vindt, maar je wilt het gewoon zelf kunnen;
  • je weet precies wat je wilt, het is alleen nog een kwestie van passen en meten;
  • je vindt het gewoon lastig om dingen uit handen te geven;
  • misschien wel de belangrijkste en meest genoemde: wat kost zo’n tuinontwerp en beplantingsplan wel niet?

Waarom zou je het dan tóch doen?
De kost gaat voor de baat uit (om er maar eens een ouderwetse in te gooien)

Om met het laatste te beginnen: met een professioneel tuinontwerp bespaar je juist tijd en geld.
Met een ontwerp weet je waar je naar toe werkt. Zeker als je je tuin niet in een keer aanpakt maar in etappes is dat heel handig.

Met een plan neem je een voorschot op de toekomst. Je voorkomt dat de hele tuin weer op de schop moet op het moment dat de schommel niet meer gebruikt wordt, de trampoline alleen nog een sta-in-de-weg is of de zo gewenste vijver toch meer werk op levert dan je had gehoopt.
Je voorkomt vergissingen zoals:

  • je planten steeds weer bemesten om ze in bloei te krijgen terwijl ze eigenlijk gewoon op een te zonnige, te droge of juist te schaduwrijke plek staan om het überhaupt goed te doen;
  • steeds opnieuw nieuwe planten moeten kopen omdat er weer een lege plek in je tuin is;
  • het altijd te koud is onder de overkapping om gezellig te kunnen eten of borrelen omdat er de hele dag geen zon in valt;
  • je vanuit huis alleen naar je loungeset zit te kijken omdat die precies in je zichtlijn staat.

De kunst van het loslaten.
kunnen wij vrouwen heel goed toch?

Als je het lastig vindt om dingen uit handen te geven is mijn advies om in elk geval een tuinontwerpster zoals ondergetekende te zoeken. Eentje die je niet alles uit handen neemt, maar juist graag samen met jou tot een goed en haalbaar plan komt, waar je jaren plezier van hebt. Omdat het nu eenmaal om joúw tuin gaat. Waar jij lekker je gang in kunt gaan, of dat nou dagelijks met je handen in de aarde zitten is, met een kop koffie van de zon te genieten of stiekem terwijl er niemand thuis is op de schommel te zitten.

Als ik brainstorm met klanten komen er vaak de mooiste en origineelste dingen voorbij. Niet altijd even haalbaar maar van het een komt vaak het ander.
En oké, het is wel handig als je af en toe probeert niet eigenwijs te zijn en mijn adviezen opvolgt. Je huurt me niet voor niets in tenslotte.

Hoe moeilijk kan het zijn?
Niet. Als je tenminste weet waar je op moet letten.

Vergis je niet in alleen nog even passen en meten. Zelfs voor iemand die het dagelijks doet kan dat zelfs nog wel eens lastig zijn. Bovendien loop je het risico dat je je blind staart op wat je al bedacht hebt en in een kringetje rond blijft draaien. Een vakvrouw kijkt met een frisse blik en laat je zien wat wel en niet past. Ze draagt alternatieven aan en helpt je keuzes te maken als je echt iets moet laten vallen.

Een tuinontwerpster houdt rekening met alle wensen, maar is ook goed in staat ze op haalbaarheid te toetsen. Ze weet deze te stroomlijnen en ziet vaak meer overeenkomsten of mogelijkheden ze te combineren dan dat je zelf doet. Soms heeft ze de rol van mediator omdat ze duidelijk de voors- en tegens kan benoemen. Daarmee voorkomt ze ruzie bij jou in de tent en zorgt zo dat niemand zich tekort gedaan voelt. Mijn ervaring is dat het in de meeste gezinnen zo is dat het altijd dezelfde is die uiteindelijk toegeeft (al is dat nu net weer iets dat bijna niemand toegeeft).

Pippi Langkous oftewel ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’
De bekende uitspraak van.. nee dus. Deze is helemaal nergens terug te vinden is in de boeken van Astrid Lindgren, maar dat even tussen haakjes.

Juist met een goed plan zet je een basis neer om het überhaupt leuk te blijven vinden. Als je elke keer dingen moet veranderen loop je de kans dat het een ratjetoe wordt of dat je tureluurs wordt. Daar word je op den duur ook niet vrolijk van.

Bovendien: waarom zou je zelf het wiel uitvinden terwijl het veel sneller werkt als iemand anders je op het goede pad zet? Natuurlijk kun je heel veel dingen van internet halen, maar tegelijkertijd weet je ook dat er zat op staat wat niet (helemaal) klopt en dat je vaak heel tegenstrijdige berichten vindt. Geloof me: dat geldt net zo goed voor weetjes over tuin inrichten of over welke planten het echt goed doen in jouw tuin.

Do it Yourself?
be my guest
Als je het leuk vindt om het zelf te doen én je hebt al groene vingers: doen!

En mocht je toch vragen hebben?
Weet dan dat je bij mij ook voor een minder uitgebreid advies terecht kunt. Boek bijvoorbeeld een brainstormsessie à € 95,=. Een uur lang al je vragen spuien waarbij je gegarandeerd op nieuwe ideeën komt.
Na afloop sta je te stuiteren om met alle tips aan de slag te gaan.

En de kosten? Die heb je binnen de kortste keren terug verdiend doordat je precies de juiste planten aan schaft, je terras precies op de juiste plek ligt en je niet meer tig keer je halve tuin hoeft op te breken.

conclusie: of je nu een nieuwe tuin gaat aanleggen of je tuin gaat aanpassen, het is altijd een goed idee om daarvoor een Professional(ista) in te schakelen.
Meer weten? Bel of mail gerust of stuur me een berichtje via Instagram of LinkedIn

Wil je Sanneke beter leren kennen:
Profiel Sanneke Heij / STHY: klik hier
Website: klik hier
Instagram: klik hier
LinkedIn: klik hier

Ellen Pichotte
Ellen Pichotte

Leave a reply