Gastblog Professionalista Margret Weijers – Lente/Zomer Kriebels & Rosé, een heerlijk duo
wijndocent over lente/zonmer kriebels van rosé

Naam: Margret Weijers
Bedrijf: SmaakVermaak

Lente/Zomer Kriebels & rosé, een heerlijk duo

Bij de eerste zonnestralen begint het bij mij weer te kriebelen om een flesje rosé open te trekken. Herken je dit gevoel? Weet jij eigenlijk hoe rosé aan zijn kleur en smaak komt? Gewoon witte en rode wijn met elkaar mengen? Sorry, dan moet ik je teleurstellen…. Dit is zelfs in heel Europa verboden! Er is een uitzondering: rosé champagne.

Verschillende methodes

Er zijn verschillende manieren om rosé te maken. De methode die verreweg het meeste wordt toegepast heet saignée: oftewel bloeden. De schillen van de blauwe druiven worden kort mee gegist. In de schilletjes zitten namelijk de kleurpigmenten. Zodra de wijn de gewenste rosé kleur heeft, wordt de wijn van de schillen en pitten afgetapt, overgegoten en gaat de vergisting van alleen het sap verder.

Ook kunnen witte en blauwe druiven samen worden vergist. Deze methode zie je veel in Duitsland onder de naam: schillerwein of rotling. Een andere manier om rosé te maken is om de blauwe druiven te ontstelen en te kneuzen en de massa een paar dagen te laten weken. Zo geven de schillen een klein beetje kleur af en komt de most aan de rosé kleur. Na de persing wordt deze rosé vergist op dezelfde wijze als droge witte wijn.

Ik heb zelf een paar jaar geleden twee rosé champagnes met verschillende vinificatie technieken naast elkaar mogen proeven en het verschil in smaak was duidelijk merkbaar. De mengelmoes had een bijzonder korte afdronk en de smaakintensiteit was ook vele malen minder verfijnd dan bij de rosé champagne waarbij de schillen kort mee waren gegist.

Fruitig & jong

Wanneer we het over de smaak van de rosé hebben is deze vooral afhankelijk van het druivenras. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: veel fruitigheid.

Moet je rosé jong drinken? Vaak wel, binnen de 2 jaar. Maar complexe rosé heeft baat bij rijping van zo’n 2 à 3 jaar. Dit komt door het langere gistingsproces. Hoe langer dit duurt, des te langer hij ‘op adem moet komen’. Goedkope (bulk)rosé uit de supermarkt raad ik je af, want het leven is te kort om slechte rosé te drinken. Liever eigenwijs en toch zo’n flesje, geheel op eigen risico, meenemen? Drink deze dan binnen het jaar na botteling leeg.

My favorite

Mijn meest favoriete rosé komt uit het zuiden van Frankrijk: de Provence. Mooie kleur, heerlijke droge smaak en ietsje kruidigheid, precies hoe ik hem het lekkerste vind. Alhoewel ik ook een hele mooie Italiaanse rosé ken:‘Rifletti’ van wijnhuis Vincenzo Bossotti. Deze rosé uit Piëmonte laat ik vaak proeven tijdens de wijnworkshop serveer en is bijzonder omdat er uit deze streek weinig tot geen rosé vandaan komt. Zet daarnaast wat saltufo en je waan je zo in Italië.

Salutí

Wil je Margret beter leren kennen:
Profiel Margret Weijers / SMAAKVERMAAK: klik hier
Website: klik hier
Instagram: klik hier
LinkedIn: klik hier

Ellen Pichotte
Ellen Pichotte

Leave a reply