Gastblog Professionalista Roos Hanemaaijer – Mijn producten zijn niet perfect.
gastblog / Roos Hanemaaijer

Naam: Roos Hanemaaijer
Bedrijf: Perfectiedrang

Mijn producten zijn niet perfect.

Als schrijfster is het fantastisch om lovende woorden te ontvangen over je eigen boek. ‘Indrukwekkend’, ‘zet aan tot nadenken over je eigen leven’ en ‘lees je in één adem uit’ zijn recensies waarvan ik ga stralen. Maar daar tegenover staan ook de negatieve reactie, de reacties die bewijzen dat er ook dingen mis zijn met mijn boek, ofwel product. Dit haalt mijn innerlijke criticus naar boven en mijn zelfvertrouwen onderuit.

Spelfouten

Het meest gênante vind ik als er spel- of typefouten gevonden worden. Dan sla ik mijzelf voor mijn kop dat ik dat niet gezien heb. Ik probeer steun te halen uit het feit dat ik in de mooiste bestsellers ook typefouten ben tegengekomen en dat mijn boek door twee correctoren is bekeken. Toch voel ik van binnen dat ik mij dit niet kan veroorloven.

Diepgang

Nog moeilijker vind ik kritiek over de verhaallijn of diepgang. Dat er dingen missen of dat het te oppervlakkig is. Voor mijn idee heb ik mijn gedachten letterlijk op papier gezet. Mijn meest gênante momenten openbaar gemaakt. Wat had ik dan nog meer moeten doen?

Kritiek van binnen

Op dit soort momenten viert mijn innerlijke criticus een knalfeest in mijn hoofd. ‘Zie je wel, je kan niet schrijven. Wat dacht je dan? Je had het nooit moeten doen. Je staat voor aap en iedereen lacht je uit’. Dan wil ik het liefst alle boeken uit de schappen halen, verzamelen op een hoop en verbranden. In de hoop dat niemand het ooit nog leest.

Omdenken

Totdat er een klein stemmetje zegt; ‘dus jouw boek moet perfect zijn?’ Hier zwelt mijn innerlijke criticus nog verder van op. ‘Ha! Je verwacht dus iets wat je tegen iedereen roept niet meer te willen zijn. Je hebt een hele website gemaakt over hoe belangrijk het is om niet perfect te willen zijn. Dat het je niet gelukkig of mooi maakt’.

Negatieve gedachten

Voordat je denkt dat ik allemaal stemmetjes in mijn hoofd heb, als in een psychische aandoening, dat is niet het geval. Het verschil is dat ik vroeger de negatieve gedachten in mijn hoofd helemaal niet kon stoppen, terwijl ik ze nu kan ombuigen. Ik kan mijn innerlijke criticus in mijn voordeel laten werken, in plaats van in mijn nadeel.

Omdenken

Zo kan ik mijn innerlijke criticus laten focussen op mijn eigen doelen, in plaats van wat anderen van mij vinden. Ik ga niet meer nadenken over hoe het zou moeten zijn, maar hoe ik wil dat het is. Vervolgens helpt mijn innerlijke criticus om deze koers aan te houden.

Dankbaar

Daarom ben ik nu juist dankbaar voor de kritische mening van anderen. Dit maakt mij weer mens, in plaats van een perfecte schrijfster, die ik nooit had moeten willen zijn. Ook helpen negatieve reacties de positieve juist meer te waarderen. Want aangezien je lof moet verdienen en niet zomaar krijgt, betekent dit dat ik ook iets goed heb gedaan ;).

Wil je Roos beter leren kennen:
Profiel Roos Hanemaaijer / Perfectiedrang : klik hier
Website: klik hier
Instagram: klik hier
LinkedIn: klik hier

Ellen Pichotte
Ellen Pichotte

Leave a reply