Columns van Sanneke Heij

Column #2

Na de droogte is het nu al echt wel herfst. Er vallen al heel wat blaadjes. Misschien denk je wel: dat wordt weer binnen zitten en een saaie tuin binnenkort.
Dat hoeft dus echt niet. Van een tuin kun je zeker het hele jaar genieten.
Maar dat gaat niet zomaar.

Werk aan de winkel
Dit zijn to-do’s in september:

  • loop een rondje door je tuin, kijk en noteer lege plekken en waar je eventueel wat wilt veranderen.

Planten verzetten of nieuwe planten neerzetten kun je nu het beste doen. Doordat de grond warm is slaan de planten goed aan en hebben ze de tijd om goed te wortelen. Je hebt er dan er volgend jaar al volop plezier van.
Geef ze, als het weer droog wordt, wel geregeld wat water. Niet elke dag een beetje maar om de paar dagen wat langer sproeien.

  • Laat het vallende blad: liggen in de borders maar haal het weg van het gras.

In de borders vormt het een bescherm-en voedingslaag voor je planten en een schuilplek voor bijvoorbeeld insecten en egels.

  • voorjaarsbloeiende bollen planten;

Met voorjaarsbloeiende bollen verleng je het bloeiseizoen in je tuin. De bekendste bollen zijn natuurlijk sneeuwklokjes, crocussen, narcissen en tulpen, in mijn volgende column kom ik met alternatieven, dus keep posted.

Tot slot:
vergeet vooral niet te genieten! Van het najaarszonnetje, de mooie herfstkleuren en al het leven in je tuin.

Column #1

Het werd letterlijk tegen me gezegd vanmorgen: we hebben een mooie zomer gehad….|Mag daar alsjeblieft tot nu toe achter?

Doe me een lol zeg, het is pas half augustus. De tijd gaat echt al snel genoeg zonder dat we de seizoenen ook nog eens inkorten.
En ja, ik weet het: de pepernoten liggen volgende maand (of misschien nu al) alweer in de supermarkt en de tuincentra beginnen hun kersttaferelen op te bouwen. Op de radio hoorde ik vorig jaar rond deze tijd ook al zeggen dat het nog …. dagen tot kerst was.
Maar dat wil toch niet zeggen dat we met zijn allen naar binnen moeten vluchten?

Echt,: ik houd van de seizoenen en de feestdagen.
De herfst is zelfs mijn favoriete seizoen. Maar terwijl je steeds meer hoort dat we vooral in het nu moeten leven, weten we niet hoe we alles zo snel mogelijk naar voren moeten halen.

Dus ik stel het volgende voor: we rekken nog even de zomer en gaan volop genieten van lekker buiten zijn. Van onze heerlijke tuin.
Een klein regenbuitje, oké, mag af en toe. Dat vinden je planten wel fijn. En een bui over je heen vind jij misschien stiekem ook wel fijn, na al die hitte. En anders, trek je maar een jas aan.

En als je dan toch buiten bent: kijk eens goed je tuin rond. Is alles nog naar je zin? Valt er ook in de komende maanden voldoende te genieten? Een diversiteit van planten en bloemen in je tuin, met verschillende momenten van bloeien/groen zijn, daar word je toch gewoon blij van!