Columns van Sanneke Heij


Column #6

Eindelijk voorjaar!
De hoogste tijd dus om de handen uit de mouwen te steken en de tuin te laten stralen.

Ik geef je graag een paar tips om je op weg te helpen:
🍀Heb je weleens van Maai-mei-niet gehoord? Om bijen, vlinders en andere insecten te helpen wordt dit sinds enkele jaren georganiseerd. Door (een deel van) je gazon in mei niet te maaien krijgen verschillende planten de kans om te bloeien. Bloei = nectar = voeding. Bovendien is het ook nog eens beter voor het gras, doordat de wortels dieper kunnen groeien

🍀Hoewel de verleiding groot is, is het in verband met eventuele nachtvorst beter tot na IJsheiligen (half mei) te wachten met het planten van 1-jarigen

🍀Ook kun je na IJsheiligen zomerbloeiende bollen zoals Dahlia’s (eventueel voorgetrokken) en Canna’s planten

🍀Voorjaarsbloeiende struiken als Viburnum Burkwoodii en Forsythia mogen nu gesnoeid worden. Dat geldt ook voor vroegbloeiende Clematissen

🍀Draai voorzichtig de uitgebloeide bloemen van de Rhododendrons los voor meer bloemenvolgend jaar

🍀Loop dagelijks je rondje door de tuin en haal uitgebloeide bloemen en onkruid in je borders weg. Het scheelt veel werk als je het bijhoudt en je planten kunnen hun energie stoppen in nieuwe bloemknoppen

🍀Mulch de bodem met verteerbaar materiaal. De grond blijft langer vochtig en je verrijkt de bodem

🍀Laat het blad van je uitgebloeide bollen volledig afsterven zodat de bollen voldoende voedsel op kunnen slaan voor volgend jaar  

🍀Last but not least: GENIET!
Lekker languit in het gras, op een muurtje of de rand van een bloembak met een kop koffie, met een wijntje in je luie stoel: kortom word blij van je tuin!

Heb je nog een (tuin)vraag, je weet mij te vinden: Sanneke Heijwww.sthy.nl 

Column #5

Na regen komt zonneschijn??
3 tuintips voor januari

Lekker vriesweer met zo’n mooi zonnetje? Van een échte winter kan ik echt genieten. Maar zo’n natte, uitgelopen herfst, brrrr. Terwijl dat nota bene mijn favoriete seizoen is. Oké, daar geldt hetzelfde voor: graag droog met een lekker zonnetje.

En niet alleen omdat dat natte weer niet uitnodigt om de tuin in te gaan.
Sowieso is januari natuurlijk geen drukke tuinmaand, maar wat kun je dan wel doen?

Tip 1: mocht je het nog niet gedaan hebben, sluit dan je buitenkraan even af. Nu ik dit schrijf wordt er lichte vorst verwacht, dus ik hoop niet dat ik te laat ben.

Tip 2: reserveer nu alvast je zomerbollen. Kijk bijvoorbeeld bij https://www.famflowerfarm.nl of https://www.sterkebollen.nl. Je hebt nu nog volop keus en je hebt ze op tijd in huis. Dan kun je van de zomer heerlijk genieten van bloemen uit eigen tuin.

Nou is een mooie tuin in de zomer is niet eens zo moeilijk. In de herfst en winter is dat voor de meesten een ander verhaal.

Heb jij nou met de feestdagen gedacht: ‘help, ik wil juist nu met een lach😊 naar mijn tuin kijken’?

Dan is hier tip 3: Kijk eens bij de tuinen om je heen. Zie je daar bloeiende struiken en planten?
Dat kan bij jou ook.
Puur een kwestie van de juiste planten kiezen.
Zo is de zogenaamde Kerstroos (Helleborus) niet alleen wintergroen, maar doet hij het ook uitstekend in de schaduw en, misschien wel het allerbelangrijkste: hij bloeit al heel vroeg in het jaar. Sommige zelfs al in december.

Mocht het ietsje droger worden en niet vriezen: dan kun je hem nu zelfs nog planten.

Overigens: binnenkort hier een column over een eigen pluktuin, met vooral tips voor vaste planten waar je lekker van kunt plukken. Mocht je dus plannen in die richting hebben? Stay tuned!

Tot slot: Waar zou jij graag een column over lezen? Voor welk tuin- of interieurprobleem wil jij een oplossing? Leuk als je me dat laat weten via sanneke@sthy.nl. Wie weet staat hier binnenkort ‘jouw’ column.

Column #4

Oftewel de Januariblues?
Ik weet het: je zit midden in de voorbereidingen voor Kerst en Oud&Nieuw.

Maar of je boom meteen na Kerst de deur uitgaat of pas na Driekoningen, er komt een moment dat je huis weer leeg en opgeruimd is.

Misschien verheug je je op dat moment. Alles weer normaal. Huis opgeruimd, kinderen naar school: rust.

Maar misschien zie je er juist een beetje tegen op. Ikzelf vind tenminste de dagen na Kerst vaak veel donkerder en ongezelliger dan die bekende donkere dagen ervóór. Mijn huis voelt dan toch wat kaal en oongezellig.

De oplossing is bekend: Boom eruit, plant erin.

Maar doe dat elk jaar en op een gegeven moment is er geen plek meer voor je Kerstboom.

Hier een paar ander tips om de overgang wat draaglijker te maken.
Maak van je Kersthuis een Winterhuis:

  • Ruim echte Kerstversieringen zoals ballen en kerstmannen op. Maak een sneeuwlandschap met rendieren, sneeuwpoppen en andere winterse items
  • doe je kerstlampjes in een grote glazen pot

Breng warmte in huis

  • leg extra kussens en warme plaids op je bank
  • blijf kaarsen branden. Die geven letterlijk warmte (toch mooi meegenomen)

Durf te veranderen:

  • zet een andere eyecatcher neer: een opvallend accessoire of een mooi winters boeket
  • zet je meubels anders neer of verf een wand in een andere kleur (zie voor tips mijn vorige column: de kleur van 2023 is…)

Denk er maar eens over na of ga gewoon aan de gang. Hulp nodig, contact mij gerust.

Voor nu: geniet vooral van hele fijne, warme feestdagen. Tot volgend jaar!

Column #3

Ze buitelden weer over elkaar heen, de kleurspecialisten van diverse verfmerken. Welke kleur wordt het komende jaar DE kleur! Welke kleur wil iedere interieurfan in 2023 op de muur hebben?

Histor kiest voor Vining Ivy. Een serene blauwgroene tint die energie geeft zonder heftig te zijn maar ook rust en balans brengt. Een ware edelsteenkleur noemen ze het.

Bij Karwei werd het Nordic Green: een groengrijze tint die doet denken aan zee en bos, geïnspireerd op de kleuren in Scandinavië. Dat laatste spreekt me natuurlijk als Scandinavië liefhebber zeker aan. Het zou ons en ons interieur de goede vibes geven die we verdienen.

Flexa: Wild Wonder: natuurlijk, zonnig warm en opbeurend. Geel met een kleine groene ondertoon. Geïnspireerd op de kleur en de kracht van tarwe. Een kleur die zorgt dat we ons verbonden voelen met de natuur en helpt om ons prettiger te voelen in ons huis.

In al deze kleuren komt dus in meer of mindere mate mijn lievelingskleur groen terug.

Totaal anders is Alizarin, de kleur die Graham & Brown uitkoos als kleur van het jaar. Een diepe, stemmige bruinrode tint die, volgens Graham & Brown althans, verfrissend warm is. Klinkt spannend, aangezien rood per definitie een warme kleur is.

Het moet gezegd: ik vind ze allemaal mooi, met misschien, ondanks mijn liefde voor groen, een lichte voorkeur voor Wild Wonder en Alizarin. De eerste vrolijkt de boel echt op en de tweede heeft echt een gezellige, knusse uitstraling.

Overigens combineert Wild Wonder ook mooi met de kleuren van 2022 (Bright Skies) en 2021 (Brave Ground). Dus mocht je een van die kleuren in je huis hebben…

Natuurlijk is het leuk om de kleuren van het jaar te weten, maar voor een kleuradvies bij jou kijk ik gewoon altijd naar welke het meest bij jou en je huis past. Past daar een kleur van het jaar bij; prima, maar het kan net zo goed iets heel anders zijn.

Welke kleur zou jouw voorkeur hebben? Zou je kiezen voor een van de kleuren van het jaar of wordt het iets totaal anders?

Column #2

Na de droogte is het nu al echt wel herfst. Er vallen al heel wat blaadjes. Misschien denk je wel: dat wordt weer binnen zitten en een saaie tuin binnenkort.
Dat hoeft dus echt niet. Van een tuin kun je zeker het hele jaar genieten.
Maar dat gaat niet zomaar.

Werk aan de winkel
Dit zijn to-do’s in september:

  • loop een rondje door je tuin, kijk en noteer lege plekken en waar je eventueel wat wilt veranderen.

Planten verzetten of nieuwe planten neerzetten kun je nu het beste doen. Doordat de grond warm is slaan de planten goed aan en hebben ze de tijd om goed te wortelen. Je hebt er dan er volgend jaar al volop plezier van.
Geef ze, als het weer droog wordt, wel geregeld wat water. Niet elke dag een beetje maar om de paar dagen wat langer sproeien.

  • Laat het vallende blad: liggen in de borders maar haal het weg van het gras.

In de borders vormt het een bescherm-en voedingslaag voor je planten en een schuilplek voor bijvoorbeeld insecten en egels.

  • voorjaarsbloeiende bollen planten;

Met voorjaarsbloeiende bollen verleng je het bloeiseizoen in je tuin. De bekendste bollen zijn natuurlijk sneeuwklokjes, crocussen, narcissen en tulpen, in mijn volgende column kom ik met alternatieven, dus keep posted.

Tot slot:
vergeet vooral niet te genieten! Van het najaarszonnetje, de mooie herfstkleuren en al het leven in je tuin.

Column #1

Het werd letterlijk tegen me gezegd vanmorgen: we hebben een mooie zomer gehad….|Mag daar alsjeblieft tot nu toe achter?

Doe me een lol zeg, het is pas half augustus. De tijd gaat echt al snel genoeg zonder dat we de seizoenen ook nog eens inkorten.
En ja, ik weet het: de pepernoten liggen volgende maand (of misschien nu al) alweer in de supermarkt en de tuincentra beginnen hun kersttaferelen op te bouwen. Op de radio hoorde ik vorig jaar rond deze tijd ook al zeggen dat het nog …. dagen tot kerst was.
Maar dat wil toch niet zeggen dat we met zijn allen naar binnen moeten vluchten?

Echt,: ik houd van de seizoenen en de feestdagen.
De herfst is zelfs mijn favoriete seizoen. Maar terwijl je steeds meer hoort dat we vooral in het nu moeten leven, weten we niet hoe we alles zo snel mogelijk naar voren moeten halen.

Dus ik stel het volgende voor: we rekken nog even de zomer en gaan volop genieten van lekker buiten zijn. Van onze heerlijke tuin.
Een klein regenbuitje, oké, mag af en toe. Dat vinden je planten wel fijn. En een bui over je heen vind jij misschien stiekem ook wel fijn, na al die hitte. En anders, trek je maar een jas aan.

En als je dan toch buiten bent: kijk eens goed je tuin rond. Is alles nog naar je zin? Valt er ook in de komende maanden voldoende te genieten? Een diversiteit van planten en bloemen in je tuin, met verschillende momenten van bloeien/groen zijn, daar word je toch gewoon blij van!