Columns van Nienke Schaafsma

Column 2

Oke, dus OndernemersAssistent it is….
Maar ja wat doe je dan?
Ook voor mij is het ondernemerschap een zoektocht. Tenminste, ik zeg ook voor mij omdat ik aan neem dat ik niet de enige ben. Ik heb altijd heel veel bewondering voor ondernemers die (zo lijkt het 😉) vanaf dag één staan voor hun bedrijf.
Die volledig zeker zijn van wat ze doen, voor wie ze het doen, wie ze zijn en hoe ze zichzelf presenteren. Ben ik dan de enige die veel leuk vind en het daarom lastig heeft een keuze te maken in wat ik doe?

Ik (en ook jij) bent niet alleen
Door gesprekken met andere onderneemsters weet ik inmiddels dat ik dus echt niet alleen hierin ben. Keuze maken in wat je doet en voor wie je het doet is moeilijk. Maar toch wordt dat door menig business coach geroepen ‘Ga voor een niche!’ anders kom je er niet.

Vooral in het eerste jaar van mijn ondernemerschap heb ik daarmee geworsteld. Elke opdracht aannemen die op mijn pad kwam, ook als mijn onderbuik gevoel zij dat niet te doen. Daardoor heb ik zeker een paar keer m’n hoofd gestoten. Had ik opdrachten die niet bij mij paste en opdrachtgevers waar ik de kriebels van kreeg.

Dat stemmetje
Het ergste van alles was nog dat stemmetje in mijn hoofd dat zei dat je gelijk goed moet kiezen omdat het niet goed is om later van gedachten te veranderen. Dat stemmetje heb ik inmiddels kunnen temmen. Meer doen op gevoel en kiezen voor wat ik leuk vind. Niet omdat het moet maar omdat ik het wil!

En jij, jij kan dat ook!

Column #1

Virtueel Assistent, een veel gehoord en gebruikt begrip (ze schieten de pan uit, zeg maar). Waar het tot een paar jaar geleden nog bijzonder was om vanuit huis een ondernemer te ondersteunen, is dat nu voor velen dagelijkse kost. Ook ik ben een paar jaar geleden gestart, als Virtueel Assistent. Er zijn vele soorten en maten. Er zijn diverse onderdelen waarop ondersteund wordt. Het zegt eigenlijk nog niet zo veel…

Niet uit een ondernemersgezin komend maakt deze stap toch wel héél spannend, maar ik trok de stoute schoenen aan en zei ik mijn vaste contract op.
Ik ga voor mezelf starten als Virtueel Assistent riep ik!

Toch, als je mij nu opzoekt, staat er in mijn ‘titel’ niet Virtueel Assistent maar OndernemersAssistent. Hoe dan? Dat is wat ondernemen is, gaandeweg merkte ik dat ik weerstand begon te voelen bij het woord Virtueel Assistent. Het paste me nier helemaal of misschien helemaal niet.

Het gemak van online samenwerken is natuurlijk heel fijn. Maar ik merkte, ik voelde, dat een echt goede samenwerking, bij mij, toch altijd nog gepaard gaat met persoonlijk contact. En dan niet persoonlijk contact via een schermpje of via de telefoon. Nee live persoonlijk contact. Samen doorspreken waar je staat in en met je bedrijf, wat je op dit moment bezighoudt en bijvoorbeeld samen sparren over wat er moet gebeuren. Voor mij werkt dat beter en fijner om dat eens in de zoveel tijd live te doen.

Vergeet dus nooit jouw pad, jouw aanbod, jouw ‘wat doe ik, past het (nog) bij mij? Is het duidelijk wat ik bied’ onder de loep te nemen. Het woord Virtueel Assistent zit wel nog in mijn naam als afkorting maar als iemand mij vraagt wat ik doe dan zeg ik dus dat ik OndernemersAssistent ben. En dat voelt goed.