Columns van Jacqueline van den Heuvel

Column #1

Voor veel vrouwen is het heel vanzelfsprekend: zwanger worden.Maar wist je dat dit voor een grote groep vrouwen niet vanzelfsprekend is en/of vanzelf gaat?

Neem nou het verhaal van KB, 18 jaar, gediagnostiseerd met POI.
“Ik was al een aantal jaren niet ongesteld geweest, ik zat op dat moment ook aan de prikpil dus dacht dat het vast daardoor zou komen, tot een jaar geleden, we vonden het nu wel erg lang duren voordat mijn menstruatie terug zou komen dus besloot ik om naar de huisarts te gaan.

Na wat ziekenhuisbezoekjes en veel onderzoek later kreeg ik de uitslag je hebt poi. Ik wilde het niet geloven, dit kan toch niet ik ben 17, dus ik zei altijd maar ´ze denken dat ik in de overgang zit´. Ik had nog hoop totdat de dokter zei, je krijgt medicijnen en over een jaar wil ik je terugzien voor controle.

Vaak als ik alleen ben denk ik erover na, geen eigen kinderen krijgen heeft mij toch wel het meeste geraakt. Er zijn nog meer opties maar kinderen krijgen van mijzelf zit er niet tussen. Waarom kan ik geen kinderen krijgen op de natuurlijke manier vraag ik mezelf vaak af. Als ik mensen in mijn omgeving hoor praten over kinderen en moeder worden hou ik mezelf vaak stil, het was mijn toekomstplaatje wat nu helemaal is weggevallen.”

POI
1:1000 vrouwen onder de 40 en 1:100 onder de 30 jaar hebben POI (Primaire Ovariële Insufficiëntie) ofwel zijn in de overgang. Ken jij iemand in de omgeving met POI en wil je meer lezen over POI neem dan een kijkje op www.levenmetpoi.nl. Leven Met POI is het platform voor lotgenoten.