Columns van Ina Harland

COLUMN #1

Tips voor het (optisch) vergroten van je woning.

Wist je dat je met wat simpele trucs je woon- of slaapkamer kunt vergroten?  Je krijgt er geen vierkante meters bij, maar optisch kan het zeker wat doen. Graag deel ik een aantal tips met je..

Als je plafond en vloer donkerder dan je muren maakt, lijkt de ruimte breder. Maak je het plafond en de vloer lichter dan verhoog je de ruimte. Een andere tip is om de kleur van het plafond nog iets op de muren door te laten lopen. Daarmee lijkt het plafond en dus de ruimte hoger.

Gordijnen hang je van plafond tot op de grond en van muur tot muur. Dit geeft zowel een hoger als breder effect op de ruimte. En kies voor een inbetween stof zodat er veel daglicht binnen kan komen.

Als je kiest voor een houten vloer en de ruimte is lang en smal, leg de planken dan in de breedte. Wil de ruimte langer laten lijken, leg ze dan in de lengte. Een visgraatvloer kan goed, de diagonalen geleiden je ogen naar de verste hoeken. Verder geldt hoe strakker hoe groter, dus geen groeven tussen de planken of brede voegen tussen tegels. Een gietvloer is een goede keuze. Plinten (minimaal 10cm hoog) maken de vloer af. Een plint in de kleur van de muur zorgt voor een hoger effect, een plint in de kleur van de vloer geeft weer een breder effect.

Wil je met verf het gewenste effect bereiken denk dan eens aan metallic verf. De metallic deeltjes reflecteren licht wat een ruimtelijk effect geeft. Heb je toch liever behang op de muur dan kan je met horizontale (breder) en verticale (hoger) strepen hetzelfde effect creëren.

Kies liever geen grote meubels. Maar ga voor verfijnd en transparant. En zet niet alle muren vol met hoge kasten maar hou het laag. Hoe meer muur zichtbaar is, hoe ruimtelijker het gevoel. Zet de bank ook niet strak langs de muur maar iets er vanaf en kies voor meubels op pootjes. Zo hou je het luchtig. En waar lucht is, is ruimte.

Vaak hoor je dat je beter geen donkere kleuren in een kleine ruimte kan gebruiken. Donkere kleuren absorberen licht. Toch kan het best, zie het niet als kleiner worden, maar knusser. Maar lichtere kleuren, mooi op elkaar afgestemd, genieten wel de voorkeur. Een lichte kleur reflecteert het licht waardoor er een ruimtelijker effect ontstaat.

Wil je nog meer tips, neem dan een kijkje op mijn website : www.in-a.nl