Columns van Claudia Koehoorn

COLUMN #2

Zoek jij vaak bevestiging/waardering bij anderen?
Niet gek hoor. We geloven dat je iets moet bereiken of verdienen. Iets buiten ons, een bezit, prestatie, waardoor je eindelijk van jezelf kan houden. Je waardevol voelt.

Dus doen we ons uiterste best. Werken we hard. Vergelijken we onszelf met anderen. Proberen we op allerlei manieren bevestiging te krijgen dat we er toe doen, dat we waardevol zijn.

Niets buiten jou zal bewijzen dat je liefdevol of waardevol bent of gelukkig mag zijn. JIJ moet besluiten dat je het verdient, hier en nu, zoals je bent. Geef jezelf toestemming om ruimte in te nemen. Om jezelf iets te gunnen, op de eerste plaats te zetten, grenzen te stellen. Jij moet zorgen dat je zelfkritiek of twijfel verdwijnt.

Het is een innerlijke taak niet iets dat een ander het ons moet geven.
Stop met het buiten jezelf te zoeken, start met jezelf waarderen!
Kies voor jezelf.
Jij verdient een prachtig leven, gebaseerd op wie je bent, niet alleen op wat je doet, bereikt of bezit. Zie jezelf als waardevol, waard om van gehouden te worden, waard om gelukkig te zijn omdat je dat bent! Je hoeft het niet te verdienen, nee, je moet het van binnen voelen, geloven, opeisen, als normaal beschouwen. Buiten jou is een illusie. In jou, vind je alles waar je naar zoekt.

Pas als jij jezelf waardevol vind, geloof en accepteer je dat anderen dat ook doen. Als je jezelf de waardering geeft die je nu in anderen zoekt ben je VRIJ.

COLUMN #1

Onderneemsters kunnen last hebben van de angst om veroordeeld te worden. Vrouwen denken veel meer na over wat anderen ergens van vinden en onbewust koppelen we oude ervaringen aan huidige situaties. Hierdoor kun je als onderneemster in de valkuil van angst trappen en dingen laten, wel of juist niet doen.

Wat mensen met angst weerhoud is niet hun eigen vaardigheden, niet het gebrek aan iets, het is angst om beoordeeld en veroordeeld te worden.

Hoe komt het dat we toestaan dat anderen ons beoordelen? Hoe komt het dat we de mening van anderen zo belangrijk vinden? Hoe komt het dat we de macht over hoe we ons over onszelf voelen aan iemand anders geven?

Waarom vragen we bevestiging aan anderen? Waarom vragen we kan dit wel? Zie ik er goed uit?  Heb ik dat goed (genoeg) gedaan? Geloof je in mij? Waardeer je mij?

Als je geboren word moet je verbinding zoeken. Verbinding voelen is waar ons leven omdraait. Als kind ben je afhankelijk en moet je zeker weten dat je veilig bent, is het noodzakelijk dat je voelt dat anderen je goedkeuren. We kijken naar onze ouders en vragen doe ik het goed? Is dit goed genoeg? Hou je van me? En dat is volkomen logisch omdat we afhankelijk zijn van de zorg en goedkeuring van de mensen die voor ons zorgen, om te overleven.

Het probleem is dat velen dit nooit loslaten en blijven doen. Als volwassenen blijven vragen voldoe ik? Is het goed genoeg wat ik doe? Kan ik dit wel, heb ik het wel goed gedaan? Ze blijven bevestiging bij anderen zoeken.

Wat anderen van jou denken is niet belangrijk. Het is afhankelijk van hoe ze zich op dat moment voelen, van hun eigen ervaringen en wereldbeeld en dat kan elk moment veranderen! Het enige wat echt belangrijk is, is hoe jij over jezelf denkt. Hoe jij over je bedrijf denkt. Dat jij achter je dienst of product staat.

Als goedkeuring je drijfveer is, faal je altijd. Dat ene aanbod waardoor iemand jou geweldig vind, zorgt ervoor dat een ander je niet moet, je aanbod afwijst.

Dus blijf bij jezelf, sta achter je aanbod of dienst en gooi angst de deur uit.