Column #2
Drie dagen niet eten, dat kan toch niet gezond zijn?!?
Juist wel, maar dan niet zomaar even niet eten.
Het sportvastenprogramma is een wetenschappelijk onderbouwd programma onder begeleiding van een sportvastencoach. Je gaat echt vet verbranden en met de leefstijltips houd je het resultaat goed vast na afloop van de 10 dagen.
Soorten energieverbranding
Energie kan het lichaam leveren door de suikers of vetten in het lijf op te branden. Het lijf kies het eerst voor suiker dat is opgeslagen in de spieren. Wanneer dit op is, dan gaat het over op vetverbranding. Een mechanisme in ieder lichaam maar wat door onze leefstijl vaak niet gebruikt wordt.
We vullen de suikervoorraad vaak voor deze op is. De vetverbranding gaat dus niet aan, het teveel aan suiker wordt opgeslagen als vet.
Sportvastenprogramma
Sportvasten is een persoonlijk programma met drie dagen afbouwen, drie dagen vasten en drie dagen opbouwen. Allemaal onder begeleiding van jouw sportvastencoach. Deze maakt jouw voedings- en trainingsschema en staat je bij tijdens de 10 dagen sportvasten.
Tijdens het sportvastenprogramma ga je alle suikers in de spieren opmaken. Je sport elke dag, dus op een bepaald moment zijn de spieren echt leeg. Het lijf gaat dan omschakelen van suiker- naar vetverbranding.
Met sportvasten in 10 dagen:
- 2-6 kg gewicht verliezen
- Meer energie en fitter gevoel
- Minder trek in zoetigheid
- Een verbeterde conditie
Column #1
Eerst bewegen dan eten
Veel mensen starten de dag met een goed ontbijt. We moeten eten, want we hebben de energie hard nodig. Niets is minder waar. Het lijf beschikt over een flinke energie voorraad. Wanneer we deze aanvullen terwijl we nog voldoende hebben, sla je dit op als vet voor tijden van schaarste.
Een lege maag is niet hetzelfde als een lege tank
Je maag is niet de plaats waar je energie op slaat. Energie wordt opgeslagen in de spieren in de vorm van glucose. Dit is ook de eerste energiebron die je gebruikt wanneer je in actie komt. Gemiddeld kan een mens ruim 30 km lopen op deze voorraad. Wanneer je in de avond hebt gegeten, gaat slapen en ’s ochtend weer opstaat heb je nauwelijks iets van deze voorraad gebruikt. Je tank is absoluut niet leeg in tegenstelling tot je maag.
Reserveopslag in de vorm van vet
Hetgeen je eet wanneer de voorraad in spieren gevuld is sla je op als vetreserve. In het verre verleden heel handig voor tijden van schaarste. Wanneer er even geen of minder voedsel beschikbaar was kan je lijf dit vet verbranden om toch energie te kunnen leveren. In de huidige tijd en in onze westerse beschaving werkt dit mechanisme niet, we hebben namelijk nauwelijks last van periode van schaarste.
Heb jij een flinke reserve opgebouwd? Start eens met bewegen voor het eten. Maak een fijne wandeling of fiets bijvoorbeeld naar je werk en ontbijt daar. Zo ga je niet direct je vetreserves aanvullen, maar maak je eerst wat op voor je aanvult.