Columns van Lieselotte Bogaard


Column #4

Weet jij hoeveel liter water er nodig is voor het fabriceren van één jeans?
Wist je dat voor het produceren van 1 spijkerbroek 8.000 (!) liter water nodig is?
Toen ik hier een paar jaar geleden voor het eerst een artikel over las, schrok ik heel erg! Het is bijna niet voor te stellen hoeveel water dat is voor maar 1 jeans! Nadat ik dit las ben ik mij er meer in gaan verdiepen om een beeld te krijgen waarom deze enorme hoeveelheid water nodig is.

Het grootste deel van dit watergebruik is nodig voor het produceren van katoen. Daarnaast is er veel water nodig voor het verven van de broek. Ook komt er 32 kg CO2 vrij bij het produceren van 1 jeans. Dit staat gelijk aan 150 km autorijden! 😱

Een hele opsomming van cijfers en feiten, maar zijn er ook alternatieven waarbij minder water wordt gebruikt? Jazeker!

Tips voor het kopen van een duurzamere jeans

Graag geef ik je een aantal tips waar je op kunt letten bij het kopen van een jeans. Dat draagt een stuk fijner. 😉
✅ Kies voor een jeans die gemaakt is van biologisch katoen. Dit scheelt 60% van het watergebruik. Ook wordt er bij de productie van biologisch katoen geen gebruik gemaakt van giftige chemicaliën.
✅ Kies voor een jeans die geverfd is door middel van een laser. Met een laser kun je ook verschillende kleurpatronen en een vintage look creëren, zonder
dat er verf aan te pas hoeft te komen. Zo is er minder water nodig.
✅ Lease een jeans, bijvoorbeeld bij Mud jeans. Je betaalt één jaar een vast bedrag per maand om een jeans naar keuze te dragen. Na het jaar is de jeans van jou. Ben je na het jaar uitgekeken op de jeans? Dan kun je hem omruilen voor een nieuw exemplaar. Het oude exemplaar wordt gerecycled. Wel zo duurzaam! 😀

Meer informatie over kleding/een geweldige kledingstijl voor jou, contact mij gerust! Lieselotte – www.lotstowear.nl 

Column #3

Dit is de kleur van 2024
De kleur van het jaar 2024 is, tromgeroffel🥁: Peach Fuzz. Een zachte en warme perzikkleur. De kleur benadrukt de behoefte aan zachtheid, warmte en samenwerken. Thema’s waarin ik mij zeker kan herkennen met alles wat er nu in de wereld speelt. Jij ook?

Voor wie is deze kleur geschikt?
Net als elke andere tint, is Peach Fuzz niet geschikt voor iedereen. Een goede kleur voor jou, is een tint die jou versterkt en je er gezond uit laat zien. Peach Fuzz ligt tussen oranje en roze in. Het is een lichte tint. Daarom is hij bijvoorbeeld heel geschikt als jouw kleurtype lente of warm is.

Zo combineer je deze tint
Misschien vraag je je nu af: hoe draag ik deze kleur? Omdat het zo’n zachte en lichte tint is, kan hij wat soft overkomen. Het is tof om deze kleur daarom wat meer pit te geven door hem bijvoorbeeld met koningsblauw te combineren. Je kunt hem ook goed combineren met verschillende groentinten of donkerbruin, afhankelijk van jouw kleurtype.

Ik hoop je met dit blog te inspireren om te ontdekken of de kleur van het jaar Peach Fuzz iets voor jou is. Ik weet zeker dat je hem de komende tijd veel in de winkel gaat zien. Laat je mij weten wat jij van de kleur Peach Fuzz vindt?

Column #2

Van favoriete zomerjurk naar winterjurk
Heb je ook van die heerlijk luchtige zomerjurken die je het liefst elke dag wilt dragen? Jurken die je mooi vindt en die ook nog eens heerlijk zitten, ideaal!
Eén van mijn favoriete jurken is deze gele jurk. Hij heeft een vrolijke kleur, draagt fijn en ik kan hem zowel op mijn werk als privé dragen. Met accessoires zoals een kleurrijke ketting of de bruine gevlochten riem, krijgt de jurk telkens een andere uitstraling. Een veelzijdige jurk!

Ik borg vroeger mijn zomerjurken altijd op in eind september, want weg zomerzon = weg jurk. Maar dat hoeft helemaal niet! Je kunt het hele jaar door genieten van jouw favoriete jurk. Door te werken in laagjes kan hij het hele jaar mee.

In laagjes werken
Misschien denk je nu: hoe moet ik dat doen, werken in laagjes? Met deze 3 tips maak je jouw zomerjurk winterklaar:

• Combineer de jurk met een blazer. Dit geeft je outfit meteen een professionele upgrade. Zo ben je klaar voor elke (Zoom) meeting!
• Draag onder de jurk een top met lange mouwen of een dunne coltrui. Zo krijgt jouw zomerjurk in één klap een winterse uitstraling.
• Draag een trui over je zomerjurk. Weg zomerjurk, hallo winter rok.

Heb jij jouw zomerjurken al opgeborgen of draag je ze het hele jaar door?

Column #1

Wist je dat de kleur van jouw outfit bijdraagt aan jouw uitstraling en daarmee ook de effectiviteit van jouw verhaal? Voor een afspraak of presentatie is het daarom belangrijk om je bewust te zijn van de kleding die je draagt. Past de outfit wel bij jouw boodschap?

De Psychologie van kleur
Elke kleur heeft een betekenis (de psychologie van kleur). Wanneer je een outfit draagt in kleuren die jouw boodschap of verhaal ondersteunen, dan komt jouw boodschap ook beter over bij je gesprekspartner.

Graag geef ik je een aantal voorbeelden van passend kleurgebruik voor verschillende situaties aan de hand van een aantal kleuren. Zo kun je het bij je volgende afspraak meteen toepassen.

Donkerblauw
We beginnen met donkerblauw. Een kleur die veel mensen dragen tijdens hun werk. Donkerblauw staat o.a. voor betrouwbaarheid. Een afspraak met een nieuwe klant om jouw betrouwbaarheid te benadrukken, prima kleur. De kleur is ook gemakkelijk te combineren met andere lichte en donkere kleuren. Het is daarom een zeer geschikte kleur voor je professionele garderobe.

Rood
Wanneer je een presentatie op het podium van een evenement geeft, is rood een geweldige optie. Denk hierbij aan een rood pak of, als je het wat subtieler aan wilt pakken, een rode blouse. Rood staat o.a. voor kracht en actie. Dat is toch precies wat je wilt uitstralen op een podium!

Wit
Ben je een coach voor vrouwen in een burn out? Dan zou wit een goede kleur zijn om te dragen. Wit staat o.a. voor puurheid en openheid. Met een witte outfit stel je jouw cliënt gerust. Het geeft meteen een vertrouwd gevoel.

Zoals je ziet heeft een elke kleur een andere betekenis. Ik hoop je te hebben geïnspireerd  om de volgende keer dat je een (belangrijke) afspraak hebt, na te denken over de kleur van je outfit. Kleurgebruik? Ik word er blij van. Ik werk er de hele dag mee. Heb je een vraag, contact mij gerust.